Pestrost a rozmanitost potravin v české kuchyni

Posted on

Pokud jste farmáři nebo se chystáte farmařit, určitě si nezapomeňte vyhradit pár akrů pro tyto znovu se objevující plodiny. Velkou výhodou mnohých z nich je ta, že jsou zcela nenáročné a dají se pěstovat i na neodborné zahrádce. Objevují se i častěji ve velkých obchodech a supermarketech. Proč ale vůbec z jídelníčku vymizely?
zátiší zelenina

Nebyla poptávka

Kdysi dávno se ještě na venkově nebo menších městech běžně užívaly tyto dnes již málo známé potraviny. Ale jinak už před Sametovou revolucí, ale i po ní, pobídka po nich zkrátka klesla. Chtěli jsme jezdit k moři, vozit si tu avokáda a všemožné jiné náhražky, protože nás za a) krmila doba b) krmili prodejci c) krmilo naše vlastní přesvědčení o tom, že tenhle stát nám za 40 let dal akorát nedostatek toaletního papíru a pár brambor. Toužili jsme být světoví, až jsme zapomněli, že vlastně máme také svoje ultra zdravé potraviny, které jsou chutné a dají se připravit na spoustu způsobů!

zelený chřest

Nenadálé oživení?

Byla to právě celosvětová kampaň za lokálním, bio a organic jídlem, které znova vzkřísilo například onen řapíkatý celer, který si můžete pamatovat leda tak od babiček, které jej hojně používaly a připravovaly z něj třeba polévku. A obchodníci to zkrátka zkusili a vyšlo to. Pobídka roste.
 

Obchody nebo vlastní distribuce?

Teď ale vyvstává otázka, kde se vám vyplatí více poslat své zboží? Obchodům? Nebo raději vyzkoušíte nějakou vlastní distribuci. Přeci jen, taková poptávka ještě není, aby se tyto plodiny zařadily mezi běžné součásti nákupu každého občana, a tak přeci jen ještě teď postačí, pokud rozvěsíte pár plakátů po vesnici či městě nebo si třeba uděláte pěknou webovku, kde můžete netradičně tradiční plodiny nabízet s tím, že si pro ně lidé zkrátka dovezou a dopředu si je objednají.
 
A hlavně je dobré pamatovat na to, že ještě teď si tam můžete dát onu vyšší cenu, což se vyplatí zejména těm, kteří by si rádi vydělali něco navíc. Vypěstovat takový chřest je oproti nákladům úplná drobotina.